donderdag 3 februari 2011

informatie

ik heb wat leuke informatie gevonden op deze site (hier is de link): klik hier
en hier is de informatie:

Insecten

Wat zijn de kenmerken?

Insecten horen bij de geleedpotigen. Je kunt zien dat hun pootjes uit meerdere stukjes (leden) bestaan. Als je kijkt naar aantallen, dan zijn ze de meest succesvolle dieren op aarde. We kennen al meer dan een miljoen soorten insecten! En wetenschappers denken dat er zeker vijf tot tien miljoen soorten moeten bestaan. Er zijn niet alleen veel soorten. Iedere soort heeft ook altijd heel veel nakomelingen. Het kunnen hele zwermen, volken en zelfs plagen zijn.
Het lijf van insecten bestaat uit drie stukken:
  • de kop
  • het borststuk waar de poten en vaak de vleugels aan vast zitten
  • en het achterlijf
Aan de kop zitten vaak antennes. Dat zijn tasters of voelsprieten. Daarmee kunnen ze voelen én ruiken.
Verder hebben insecten ogen in de kop. Dat zijn vaak facetogen, ogen met een heleboel kleine lensjes. Ze zijn soms zo bol, dat ze bijna rondom hun eigen lijf heen kunnen kijken.
Hun bekken en kaken zijn per soort anders. Dat hangt heel erg af van hun voedsel. Er zijn zuigsnuiten om bloemen leeg te zuigen of zacht voedsel op te slobberen. Steeksnuiten om bijvoorbeeld bloed uit zoogdieren op te kunnen zuigen. Of harde kaken om prooidieren te kunnen vangen, in stukken te snijden en te kunnen kauwen.

Met hun borststuk kunnen insecten zich voortbewegen. Er zitten poten aan waarmee ze kunnen lopen en soms ook springen.
Veel soorten hebben vleugels. Insecten waren de eerste dieren op aarde, die gingen vliegen. Vliegende insectensoorten hebben hun poten vaak niet eens meer nodig om te lopen. Ze gebruiken hun pootjes alleen nog maar om op te staan, als ze niet vliegen.
Het achterlijf is vooral belangrijk voor de ademhaling en het verteren van voedsel. Verder groeien hierin hun eitjes.
Insecten beginnen hun leven altijd als eitje. Uit zo'n eitje kruipt een larve of nimf. Deze jonkies maken eerst nog een volledige of onvolledige gedaanteverandering of metamorfose door. Pas daarna zijn ze een volwassen insect.

Voedselbron nummer één

Heel veel andere diersoorten eten insecten. Ze zijn daarom onmisbaar. Ze komen in bijna iedere voedselketen voor. Grote groepen dieren zouden uitsterven, als er geen insecten meer zouden zijn. Kleinere zoogdieren eten insecten, vogels eten insecten, amfibieën, reptielen en vissen ook, andere geleedpotigen eten insecten én zelfs grote soorten binnen de insectengroep eten kleinere soorten of elkaar!
Ook mensen eten insecten. Niet overal, maar in verschillende delen van de wereld zijn insecten belangrijk voedsel. Er zitten veel eiwitten in. En mensen eten sowieso dieren, die van insecten leven. Al hebben mensen in de westerse wereld een voorkeur voor planten etende dieren, zoals runderen, varkens en kippen. Maar ook die planten hebben vaak insecten nodig. Ze kunnen pas vruchten met zaden maken, als hun bloemen zijn bestoven... door insecten!

veel plezier op de site doei!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

hoi,
leuk dat je een reactie heb geplaatst
op mijn blog!